Pszenno-żytni. Codzienny.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i podmłodzie.

Uważam, że nie ma lepszego codziennego chleba. Był wyrabiany w każdej polskiej piekarni. I nie tylko. Dawniej ten rodzaj chleba wyrabiano w każdym gospodarstwie domowym. Przepis na ten chleb był tak prosty, że chyba nikomu nie przyszło do głowy, aby gdzieś go zapisać, czy opublikować. Na pewno są różnice związane z czasem wykonania poszczególnych faz lub drobne rozbieżności w składnikach. Zamiast wody stosowano serwatkę, maślankę lub zsiadłe mleko. Do zrobienia zakwasu używano mąki sitkowej (typ 1400).  Smak tego chleba uzależniony jest od jakości zastosowanej mąki, wody czy też sposobu prowadzenia zakwasu i podmłody. Dzisiaj już niewiele piekarni robi chleb na prowadzonym własnym zakwasie, natomiast podmłoda chyba już całkowicie odeszła w zapomnienie.

Chleb nadaje się do zamrożenia, choć jest tak pyszny, że najczęściej znika, zanim ktoś na to wpadnie… (-;