SZARLOTKA Z JABŁKAMI. 
PACHNĄCA LATEM…

Uwielbiałem, gdy babcia wyjmowała ją z pieca, a w całym domu pachniało jabłkami.
Dziś powracam do tamtych beztroskich lat…

szarlotka-z-jablkami
   

    CZAS:

  • przygotowanie jabłek:
    1 godzina

  • przygotowanie kruchego ciasta:
    1,5 godziny

  • wałkowanie i pakowanie: 15 minut

  • wypiek:
    1 godzina

Wyposażenie: 

    • mikser z końcówkami ubijającymi
    • sito do przesiewania mąki
    • el. waga kuchenna
    • miska o pojemności 3-4 l
    • garnek emaliowany lub stalowy o pojemności 1,5-2 l 
    • 2 prostokątne silikonowane ranty 25 x 14 cm 
    • drewniana łopatka
    • tarka do jarzyn 
    • papier do wypieków

Składniki: 

    • jabłka: 1500 g
    • przesiana mąka pszenna typ 450 tortowa: 500 g
    • masło 82% (schłodzone  do 4°C): 250 g
    • cukier puder: 150 g
    • rodzynki: 100 g
    • żółtka jaj (4 szt.): 80 g
    • cukier: 40 g
    • woda: 40 g
    • soda oczyszczona (pół płaskiej łyżeczki): 5 g
    • cynamon (łyżeczka od herbaty): 2 g

    W przepisie używam nabiału zakupionego u zaprzyjaźnionej gospodyni na wsi.

Ser powinien być twardy w dotyku – musi być dobrze wyciśnięty. Tylko taki zagwarantuje nam, że sernik będzie pulchny i delikatny. Twaróg, który jest delikatny i miękki, posiada w sobie dużo serwatki, która może być przyczyną nieudanego wypieku. Można zastosować ser półtłusty lub chudy, ale za każdym razem musimy wybrać dobrze odciśnięty. 

Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i nożem zeskrobać wnętrze. Użyć tylko nasion. Przeciętą, pozbawioną nasion laskę utłuc lub zmiksować z cukrem. Stosować jako aromat do ciast. Zamiennie można też użyć pasty waniliowej.

W przepisie używam nabiału zakupionego u zaprzyjaźnionej gospodyni na wsi.

I. Przygotowanie jabłek

  1. jabłka: 1500 g
  2. rodzynki: 100 g
  3. cukier (2 czubate łyżki stołowe): 40 g  
  4. woda ( 4 łyżki stołowe): 40 g
  5. cynamon (łyżeczka od herbaty): 2 g
Obrane jabłka oczyścić z kwiatostanów i gniazd nasiennych, pokroić w cienkie talarki włożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier oraz rodzynki. Nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu 1 godzinę, mieszając . W czasie duszenia jabłka mogą lekko przywierać do dna garnuszka – sprzyja to delikatnemu aromatyzowaniu powstałej masy. Lekkie przypalenia należy zeskrobać drewnianą łopatką. Podduszone jabłka muszą trochę ściemnieć. Zestawić z palnika, dosypać zmielony cynamon dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Dodanie cynamonu w trakcie studzenia bardziej aromatyzuje prażone jabłka. 
ciasta_szarlotka_zjablek_1a
ciasta_szarlotka_zjablek_1b
ciasta_szarlotka_zjablek_1prazeniejablek
ciasta_szarlotka_zjablek_2a

II. Kruche ciasto

  1. przesiana mąka pszenna  typ 450: 500 g
  2. masło 82% (schłodzone do 4°C): 250 g
  3. cukier puder: 70 g
  4. żółtka jaj (4 szt.): 80 g
  5. soda oczyszczona (pół płaskiej łyżeczki od herbaty): 2 g
Mąkę, cukier puder i sodę wymieszać. Dodać starte na tarce masło. Masło możemy również skrobać obieraczką do warzyw. Partiami mieszać starte masło z mąką i na końcu dodać żółtka. wyrobić mikserem na wolnych obrotach do chwili uzyskania konsystencji kaszki. Następnie ugniatać rękami do momentu, gdy ciasto będzie  gładkie, zwarte i błyszczące. Podzielić ciasto na dwie części (1/3+2/3) nadając każdej kształt kuli, zawinąć każdą w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.  
ciasta_szarlotka_zjablek_2b
ciasta_szarlotka_zjablek_2ciasto

III. Wałkowanie i kształtowanie ciasta

Na blachę wyłożoną papierem do wypieków położyć ranty. Pierwszy wyjęty z lodówki kawałek kruchego ciasta (2/3) podzielić na pół i rozwałkować pomiędzy dwoma warstwami papieru do wypieków, do wielkości rantów. Podczas wałkowania można ciasto delikatnie podsypać mąką. Przenieść na papierze rozwałkowany spód ciasta, dokładnie wyrównać boki, nakłuć widelcem spód, wysmarować go rozkłóconym jajkiem i rozłożyć równo przygotowane wcześniej duszone jabłka. Na wierzch rozłożyć rozwałkowany drugi (1/3) kawałek ciasta, zlepić brzegi ze sobą a wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. 

ciasta_szarlotka_zjablek_3a
ciasta_szarlotka_zjablek_3b
ciasta_szarlotka_zjablek_3foremki
ciasta_szarlotka_zjablek_4wypiek

IV. Wypiek

Piec w piekarniku z termoobiegiem wg poniższych etapów pieczenia:
1 etap: 210ºC – 15 minut
2 etap: 180ºC – 30-45 minut
Przy dłuższym wypiekaniu w 2 etapie (45 minut) uzyskamy ciemniejszy kolor ciasta. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, przełożyć na płaski talerz, posypać według uznania cukrem pudrem, zdjąć ranty, kroić i podawać.
ciasta_szarlotka_zjablek_Fin