ŁATWY SERNIK.

Najprostszy sernik. Podstawą sernika jest dobrze odciśnięty ser. Jeżeli użyjemy sera , który jest mokry, ciasto nie będzie pulchne i delikatne. Najlepiej do sernika pasują migdały w płatkach, ale jeżeli mamy inne upodobania możemy do sera dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. 

Czytaj więcej na blogu…

 

Łatwy sernik
   

    CZAS:

  • przygotowanie formy:
    10 minut

  • przygotowanie ciasta:
    40 minut

  • wypiek:
    90 minut

Wyposażenie: 

  • mikser z końcówkami ubijającymi
  • maszynka do mielenia
  • el. waga kuchenna
  • miska o pojemności 3-4 l
  • okrągła lub prostokątna obręcz od tortownicy ø27-30 cm, wysokość 6 cm
  • drewniana łopatka
  • papier do wypieków
  • skrobka
  • ubijaczka
  • rondel

Składniki: 

  • twaróg tłusty: 1500 g
  • masło 82% (miękkie): 250 g
  • cukier puder: 250 g
  • żółtka jaj (7 szt): 140 g
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki stołowe): 60 g
  • białka jaj (7 szt.): 210 g
  • masło do smarowania formy
  • tarta sucha strucla lub sucharek
  • opcjonalnie:
    — migdały w płatkach: 225 g
    — kandyzowana skórka pomarańczowa:150 g
    — rodzynki koryntki: 225 g
    — laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej 

Ser powinien być twardy w dotyku – musi być dobrze wyciśnięty. Tylko taki zagwarantuje nam, że sernik będzie pulchny i delikatny. Twaróg, który jest delikatny i miękki, posiada w sobie dużo serwatki, która może być przyczyną nieudanego wypieku. Można zastosować ser półtłusty lub chudy, ale za każdym razem musimy wybrać dobrze odciśnięty. 

Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i nożem zeskrobać wnętrze. Użyć tylko nasion. Przeciętą, pozbawioną nasion laskę utłuc lub zmiksować z cukrem. Stosować jako aromat do ciast. Zamiennie można też użyć pasty waniliowej.

W przepisie używam nabiału zakupionego u zaprzyjaźnionej gospodyni na wsi.

I. Przygotowanie formy do wypieku

Obręcz wysmarować masłem i przykleić dokładnie pasek z papieru do pieczenia na całej wysokości. Czynność ta pozwoli na bezproblemowe wyjęcie wypieku z foremki i zabezpieczy przed przywarciem do niej upieczonego sernika. Spód wysypać suchą, startą struclą lub sucharkiem.

sernik-1
sernik-2

II. Masa serowa

  • twaróg: 1500 g
  • masło 82%(miękkie): 250 g
  • cukier puder: 250 g
  • żółtka jaj (7 szt): 140 g
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki stołowe): 60 g
  • białka jaj (7 szt.): 210 g
  • opcjonalnie:
    — migdały w płatkach: 225 g
    — lub rodzynki koryntki: 225 g
    — lub kandyzowana skórka pomarańczowa: 150 g
    — laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej

Zmielić twaróg w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem.  

Masło z połową cukru utrzeć mikserem z końcówkami ubijającymi na śmietankę. W tym celu stopić masło w rondlu (nie gotować), dodać cukier, wstawić rondel do zimnej wody i ubijać ubijaczką do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru do białości. 

Białka ubić mikserem z końcówkami ubijającymi na sztywną pianę; pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać kolejno: utarte masło, ubite żółtka i białka. Do mieszania używać miksera z końcówkami hakowymi. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach. Na końcu dodać bakalie. 

sernik-3
sernik-4

III. Wypiek

Wyłożyć przygotowaną masę serową do formy. Wyrównać wierzch. Piec od razu. Wstawić do  nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i wypiekać według etapów pieczenia:

I etap: 160ºC – 50 minut
II etap: 150ºC – 40 minut

Sernik zostawić na 10 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić delikatnie drzwi od piekarnika i pozostawić w nim nasz wypiek na następne 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i zostawić do całkowitego przestudzenia.

Zdjąć obręcz z wystudzonego sernika i odkleić papier.

sernik-5