PŁASKI CHLEB ARABSKI
PITA KHOUBEZ.

płaski chleb pszenny, na rozczynie, na drożdżach, dla zaawansowanych, pita arabska, łatwy
Nadaje się do zamrożenia.

Czytaj więcej na blogu…

egzo_pita_arabska_Fin
   

    CZAS:

  • Przygotowanie rozczynu:
    30 minut

  • Wyrabianie ciasta:
    10 minut

  • Wyrastanie ciasta:
    2 godziny

  • Formowanie i II wyrastanie ciasta:
    30 minut

  • Wypiek:
    6 minut na jedną pitę
    (x 7 = 42 minuty)

Wyposażenie: 

  • robot planetarny z hakiem
    lub mikser ręczny z końcówkami hakowymi,

  • miska 4-5 l

  • waga kuchenna

  • ubijaczka

  • wałek

  • skrobka

  • pergamin do pieczenia

  • sito do przesiewania mąki

  • opcjonalnie:
    żeliwna patelnia lub płyta szamotowa

Składniki: 

  • mąka pszenna chlebowa typ 850: 940 g
  • woda: 500 g
  • sól kamienna: 18 g
  • prasowane świeże drożdże: 25 g
  • sól kamienna: 18 g
  • cukier: 8 g
  • oliwa z pierwszego tłoczenia: 36ONET g

I. Przygotowanie formy do wypieku

Obręcz wysmarować masłem i przykleić dokładnie pasek z papieru do pieczenia na całej wysokości. Czynność ta pozwoli na bezproblemowe wyjęcie wypieku z foremki i zabezpieczy przed przywarciem do niej upieczonego sernika. Spód wysypać suchą, startą struclą lub sucharkiem.

egzo_pita_arabska_1rozczyn
egzo_pita_arabska_2wyrabianie

II. Masa serowa

  • twaróg: 1500 g
  • masło 82%(miękkie): 250 g
  • cukier puder: 250 g
  • żółtka jaj (7 szt): 140 g
  • mąka ziemniaczana (3 łyżki stołowe): 60 g
  • białka jaj (7 szt.): 210 g
  • opcjonalnie:
    — migdały w płatkach: 225 g
    — lub rodzynki koryntki: 225 g
    — lub kandyzowana skórka pomarańczowa: 150 g
    — laska wanilii lub łyżeczka pasty waniliowej

Zmielić twaróg w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem.  

Masło z połową cukru utrzeć mikserem z końcówkami ubijającymi na śmietankę. W tym celu stopić masło w rondlu (nie gotować), dodać cukier, wstawić rondel do zimnej wody i ubijać ubijaczką do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru do białości. 

Białka ubić mikserem z końcówkami ubijającymi na sztywną pianę; pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 

Do zmielonego twarogu stopniowo dodawać kolejno: utarte masło, ubite żółtka i białka. Do mieszania używać miksera z końcówkami hakowymi. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach. Na końcu dodać bakalie. 

sernik-3
sernik-4

III. Wypiek

Wyłożyć przygotowaną masę serową do formy. Wyrównać wierzch. Piec od razu. Wstawić do  nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i wypiekać według etapów pieczenia:

I etap: 160ºC – 50 minut
II etap: 150ºC – 40 minut

Sernik zostawić na 10 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić delikatnie drzwi od piekarnika i pozostawić w nim nasz wypiek na następne 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i zostawić do całkowitego przestudzenia.

Zdjąć obręcz z wystudzonego sernika i odkleić papier.

sernik-5