BUŁKI DO HAMBURGERÓW.
NA MOCNEJ PODMŁODZIE.

Można je zajadać nie tylko jako hamburgery,
ale dosłownie do wszystkiego – na słodko i słono.
A i bez obkładu smakują wybornie – np. z samym mlekiem,
takim prosto od krowy.

bulki do hamburgerow
   

    CZAS:

  • przygotowanie podmłody: 3,5 do 4,5 godziny

  • wyrastanie ciasta: 3 godziny

  • werkowanie i powtórne wyrastanie: do 2 godzin
    wypiek: 20 minut

Wyposażenie: 

  • robot planetarny z hakiem lub mikser ręczny z końcówkami hakowymi i ubijającymi,
  • sito do przesiewania mąki
  • 1 miska 4-5 litrów,
  • papier do wypieków,
  • 2 miseczki,
  • pędzel,
  • el. waga kuchenna  

Składniki: 

  • przesiana mąka pszenna typ 500 krupczatka: 440 g
  • przesiana mąka pszenna typ 750 : 400 g
  • woda: 280 g
  • jaja (2 szt.): 120 g
  • sezam: 100 g
  • masło: 65 g
  • żółtka jaj (3 żółtka): 60 g
  • cukier: 50 g
  • drożdże świeże prasowane: 25 g
  • sól kamienna: 16 g

I. Przygotowanie podmłody

  1. przesiana mąka pszenna typ 750: 400 g
  2. woda: 280 g
  3. drożdże świeże: 25 g
Skruszyć drożdże do miski z wodą i dokładnie rozrobić, dodać przesianą mąkę. Wymieszać i wyrabiać przez 3 minuty do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić bez przykrycia do wyłączonego, zimnego piekarnika (zgaszona żarówka) albo pod przykryciem z wilgotnej ściereczki lub folii spożywczej, w temperaturze pokojowej. Czas dojrzewania podmłody 3,5 do 4,5 godziny.
Podmłoda w tym czasie mocno urośnie, a następnie nieco opadnie. Będzie wyraźnie czuć zapach fermentacji alkoholowej.
bulki_dohamburgerow_ciasto1a
bulki_dohamburgerow_ciasto1b

II. Ciasto

  1. podmłoda: 705 g
  2. przesiana mąka pszenna typ 500 krupczatka: 440 g
  3. jaja (2 szt.): 120 g
  4. masło stopione, schłodzone: 65 g
  5. żółtka jaj (3 żółtka): 60 g
  6. cukier: 50 g
  7. sól kamienna: 16 g

Przebić podmłodę i wyrobić przez 1 minutę. Jaja i żółtka rozkłócić. Dodać mąkę, cukier oraz sól.  Wszystko wyrabiać 7 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Dodać masło i wyrabiać jeszcze 3 minuty. Ciasto wyłożyć na blat, zagnieść i wyrównać.

III. Wyrastanie ciasta 

Wyrobione ciasto zostawić w misce do wyrośnięcia na 45 minut bez przykrycia w wyłączonym, zimnym piekarniku (zgaszona żarówka) albo pod przykryciem z wilgotnej ściereczki lub folii spożywczej, w temperaturze pokojowej, aż zacznie rosnąć i zwiększać objętość.  

bulki_dohamburgerow_ciasto1c
bulki_dohamburgerow_formowanie3a

IV. Formowanie hamburgerów

  1. miseczka z wodą
  2. miseczka z sezamem
Wyrośnięte ciasto przebić i zagniatać 1 minutę. Podzielić na 12 równych części. Zwerkować równe kulki i pozostawić, złączeniem do dołu, do odpoczynku pod przykryciem z wilgotnej, lnianej ściereczki na 15 min.
Wyrośnięte kulki oprószyć mąką i spłaszczać dłonią lub wałkować wałkiem. Za pomocą pędzla posmarować wodą a następnie posypać sezamem. Układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Bułki przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić na 30 minut do 1 godziny do wyrośnięcia, aż podwoją objętość.
bulki_dohamburgerow_formowanie3b
bulki_dohamburgerow_formowanie3c

V. Wypiek

Wstawić na dno żaroodporny lub metalowy pojemnik z  ½ szklanki wody i włączyć piekarnik. Gdy woda zacznie się gotować możemy przystąpić do włożenia bułek do pieca. Wypiekać w rozgrzanym do 210°C piekarniku z włączonym termoobiegiem przez 15 do 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Dobrze wypieczone bułki ostukane od spodu będą wydawała głuchy odgłos. 
Studzić na drucianej podstawce do całkowitego wychłodzenia.
bulki_dohamburgerow_wypiek4
bulki_dohamburgerow_Main