Porady

Z czego ten chleb?

Porady materiałoznawcze:

  • klasyfikacja mąki

  • jakie drożdże do jakiego przepisu (wkrótce)

  • trochę rad jajcarskich (wkrótce)

  • moja droga mleczna (wkrótce)

  • chlebem i solą, czyli jaką sól użyć (wkrótce)

  • woda wodzie nierówna, czyli półapki wodociągowe (wkrótce)

Porady

NA ZAKWASIE, CZY NA DROŻDŻACH

czyli jaki przepis wybrać dla siebie…

 

  • zalety i wady pieczenia na zakwasie
  • zalety i wady pieczenia na drożdżach
  • zasady stosowania drożdży
Porady

JAK TO SIĘ ROBI?

czyli porady praktyczne…

 

  • przepis na zakwas
  • podstawowe pojęcia stosowane w piekarnictwie
  • smarowanie dzieży cebulą
  • kandyzowanie skórki pomarańczowej
Porady

PORADY SPECJALISTYCZNE

czyli wyższa szkoła jazdy…

 

  • gdy nie mogę jeść chleba, czyli żywienie
    przy dietach eliminacyjnych
  • chleb gryczany – specjalnie dla „bezglutenowców”
  • chleby na olejach zimno tłoczonych
  • pieczywo bezglutenowe (wkrótce)
Porady