Sernik najprostszy. Zawsze wychodzi.

To znaczy mi zawsze wychodzi… (-:

Podstawą każdego sernika jest dobrze odciśnięty ser. Jeżeli użyjemy sera, który jest mokry, ciasto nie będzie pulchne i delikatne.. Najlepiej do sernika pasują migdały w płatkach, ale jeżeli mamy inne upodobania możemy do sera dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Jeżeli nasz sernik ma być jasny czy wręcz biały musimy ograniczyć ilość cukru. Gotowy sernik możemy osłodzić, pokrywając go lukrem. Żeby sernik był wilgotny, niektóre gospodynie dodają do niego ugotowanego ziemniaka. W moim przepisie zastosowałem trochę prostsze rozwiązanie – dodałem do sera mąki ziemniaczanej.

Ta koncepcja powstała z przepisów na serniki jakie otrzymałem od babci, mamy i najlepszej pod słońcem domowej gospodyni: cioci Marysi z Ciechanowca. Skorzystałem z ich najcenniejszych porad, jak upiec wzorowy sernik. Przy wypieku należy uważać, aby sernik za mocno się nie przypiekł – maksymalna temperatura to 170°C. Przy wyjmowaniu z pieca należy zachować wszystkie wskazówki umieszczone w przepisie. Ja najbardziej lubię prosty sernik, bez żadnych dodatków. I taki przepis tu zamieszczam. Jeżeli ktoś chce, może dodatkowo posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. Aby sprawnie sernik pokroić, należy dobrze go ostudzić lub wręcz nawet ochłodzić w lodówce.