Chleb gryczany. W 100% bezglutenowy.

Foremkowy. Przepis autorski. Dla wszystkich, którzy nie mogą jeść „zwyczajnego” chleba…

Chleb gryczany powstał po wieloletnich próbach. W trakcie ich trwania czasami miałem 2-3 dniowe przerwy, ale po nich siedziałem czasami po 48 godzin i dłużej po to, aby stwierdzić, że to jeszcze nie to. Początkowo potrzebowałem 6-7 dni aby zrobić ten chleb. W tej chwili wystarczy 36-38 godzin. Jest to chleb przeznaczony dla chorych z nietolerancją na gluten oraz drożdże. Ale nie tylko – każdy zwykły zjadacz chleba również może go jeść. Jest smaczny, a nutka zapachu gryki czyni go pieczywem dla koneserów. Miękisz jest zbity, podobny do pumpernikla. Praca nad chlebem wymaga cierpliwości i nie zalecam pośpiechu. Proszę o dokładność podczas wykonywania ciasta – wystarczy drobna nieścisłość, aby praca nie przyniosła oczekiwanych rezultatów.

Chleb ma trwałość w kuchennych warunkach do 5 dni, w lodówce można go trzymać do 14 dni, nadaje się do zamrożenia.

Proszę: oto przepis!